Po co smażyć na oleju, skoro można użyć piasku?

Zofia Nacewska
13.03.2018 13:30
Kadr z filmu 'Fryums without oil'

Kadr z filmu 'Fryums without oil' (https://www.youtube.com/watch?v=5RT3hoPk4lE)

W Indiach do smażenia wykorzystuje się piasek. Ze względu na to, że jest dobrym przewodnikiem ciepła, a także jest powszechnie dostępny może być wykorzystywany do gotowania. Piasku używa się zwłaszcza w miejscach, w których jest problem z dostępem do czystej wody. Może stanowić dobrą alternatywę również dla tych, którzy w swoich posiłkach chcą unikać używania tłuszczów, takich jak olej słonecznikowy.

Jak zastąpić olej piaskiem w swojej kuchni?

Hindusi wykorzystują piasek do przyrządzania między innymi makaronu. Piasek jest podgrzewany nad ogniem w naczyniu. Następnie wrzucany jest do niego makaron, który trzeba szybko mieszać w gorącym piasku. Potem wystarczy tylko „odcedzić” go na szerokim sicie lub przy użyciu specjalnej łyżki, tak żeby pozbyć się wszystkich drobin piasku z dania.

 

W Indiach w ten sposób przygotowuje się między innymi również ryż. Cała operacja trwa zaledwie od kilku, do kilkunastu sekund, a zatem o wiele krócej niż tradycyjne, w naszym mniemaniu, gotowanie i przygotowanie tych samych produktów w wodzie.

 

Z pomocą piasku można przygotować inne produkty, do których smażenia wykorzystuje się zwykle olej, na przykład frytki albo popcorn.

Jak smażyć i jakie produkty do smażenia wybierać?

Potrawy smażone, chociaż są smaczne mogą w zbyt dużych ilościach mieć zgubny wpływ na naszą wagę i funkcjonowanie naszych organizmów. Smażąc jedzenie powinniśmy pamiętać, aby używać świeżego tłuszczu, a także żeby już w trakcie samego smażenia nie dodawać kolejnych porcji zimnego tłuszczu, ponieważ świeży tłuszcz szybciej ulegnie rozkładowi. Trzeba też dbać o to, żeby nie przypalić używanego tłuszczu, a także wylać go w przypadku, w którym zaczyna się dymić. Oznacza to, że doszło do powstania akryloamidu – substancji rakotwórczej.

Warto w takim razie wybierać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, na przykład tłuszcze z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą to być między innymi: smalec, masło klarowane, olej kokosowy oraz olej palmowy.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POLECANE RADIA