Deep Purple na dwóch koncertach w Polsce

Mateusz Mochnaczewski
03.04.2017 15:34
Deep Purple

Deep Purple (Deep Purple / fot. deeppurple-music.com)

Weterani hard rocka już w maju zawitają do naszego kraju, w ramach trasy koncertowej promującej ich najnowszy krążek "inFinite". Purpli będzie można zobaczyć 23 maja w łódzkiej Atlas Arenie oraz dzień później w katowickim Spodku.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji usłyszeć Deep Purple na żywo, to musicie się pośpieszyć. Albowiem to już ostatnia okazja, aby zobaczyć Iana Gillana, Iana Paice'a, Dona Irey'a, Rogera Glovera i Steve'a Morse'a w ich naturalnym środowisku. Niestety Panowie zapowiedzieli, że po nachodzącej trasie koncertowej, mają zamiar zakończyć karierę i tym samym udać się na zasłużoną emeryturę, pozostawiając po Sobie kawał muzycznej historii i nieśmiertelną twórczość, która już zawsze będzie wzorem do naśladowania, dla przyszłych pokoleń. Ostatnia trasa Brytyjczyków, zatytułowana "The Long Goodbye Tour", rozpocznie się 13 maja w Bukareszcie.

Deep Purple to brytyjska kapela hard rockowa, zaliczana wraz z Led Zeppelin i Black Sabbath do pionierów heavy metalu. W trakcie prawie pięćdziesięciu lat istnienia, przez zespół przewinęło się wielu znanych muzyków, wśród których warto wymienić Davida Coverdale'a (późniejszego założyciela Whitesnake), Glenna Hughesa (Trapeze, California Breed i Black Country Communion) czy Joe Satrianiego. Jednak największy sukces, Purple odnieśli z Ianem Gillanem w składzie, z którym nagrali dwa najpopularniejsze krążki - "Machine Head" oraz "Perfect Strangers". To właśnie tzw. II formacja rozsławiła Deep Purple na całym świecie, wprowadzając ich do panteonu legend rocka. Nie tylko pośród fanów rocka, ale także krytyków muzycznych, którzy uhonorowali ich miejscem w galerii sław Rock N' Roll Hall of Fame.

Deep Purple Highway Star, Deep Purple Perfect Strangers, czy też "Smoke on the Water", to tylko niektóre z nieśmiertelnych kawałków, które będzie można usłyszeć, podczas ostatnich koncertów Purple. Z pewnością nie zabraknie, także nowych kawałków, w tym, promującego album "inFinite", "Time for Bediam", czy też "Hell to Pay" pochodzącego z wydawnictwa "What Now?".

23.05.2017, Łódź, Atlas Arena
Ceny biletów:
Płyta 200,00
Kategoria I (GC) 350,00
Kategoria II 295,00
Kategoria III 215,00
Kategoria IV 180,00

24.05.2017, Katowice, Spodek
Ceny biletów:
Płyta 200,00
Sektor czerwony 225,00
Sektor niebieski 180,00
Sektory H, J 295,00
Loża 350,00

Deep Purple setlist:

  1. Highway Star
  2. Bloodsucker
  3. Hard Lovin' Man
  4. Strange Kind of Woman
  5. Vincent Price
  6. Contact Lost
  7. Uncommon Man
  8. The Well-Dressed Guitar
  9. Lazy
  10. Demon's Eye
  11. Hell to Pay
  12. Keyboard Solo
  13. Perfect Strangers
  14. Space Truckin'
  15. Smoke on the Water
  16. Hush
  17. Bass Solo
  18. Black Night

Deep Purple discography:

  1. Shades of Deep Purple (1968)
  2. The Book of Taliesyn (1968)
  3. Deep Purple (1969)
  4. Deep Purple in Rock (1970)
  5. Fireball (1971)
  6. Machine Head (1972)
  7. Who Do We Think We Are (1973)
  8. Burn (1974)
  9. Stormbringer (1974)
  10. Come Taste the Band (1975)
  11. Perfects Strangers (1984)
  12. The House of Blue Light (1987)
  13. Slaves and Masters (1990)
  14. The Battle Rages On... (1993)
  15. Purpendicular (1996)
  16. Abandon (1998)
  17. Bananas (2003)
  18. Rapture of the Deep (2005)
  19. What Now? (2013)
  20. inFinite (2017)

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POLECANE RADIA