Slash

Slash

Gitarzysta Guns N' Roses, ale znany również ze swoich solowych projektów – Slash jest jednym z najbardziej barwnych muzyków hard rockowych, który swoją karierę rozpoczął w latach osiemdziesiątych. Jeżeli chcesz posłuchać muzyki Slasha, w tej stacji radiowej znajdziesz dla siebie jego największe hity, ale posłuchasz też tych mniej znanych utworów. Z radiem internetowym Tuba.FM dobrą muzykę masz na wyciągnięcie ręki!


Radio on-line Tuba.FM to szeroka gama wyjątkowych stacji radiowych dla najbardziej wymagających słuchaczy – tylko tutaj znajdziesz dla siebie tak zróżnicowaną muzykę na każdą okazję. Możesz słuchać nas zarówno na swoim komputerze, jak i na urządzeniach mobilnych – smartfonach i tabletach, gdy tylko masz na to ochotę.

Slash – kariera muzyczna

Slash, a właściwie Saul Hudson urodził się 23 lipca 1965 w Londynie. Jest brytyjskim gitarzystą rockowym, który znany jest przede wszystkim ze swoich występów razem z Guns N’ Roses, do której należał w latach 1985-1996. W latach 2003-2008 prowadził także współpracę z grupą Velvet Revolver, w której również był gitarzystą. Razem z Michaelem Jacksonem stworzył popularne utwory „Black or White”, „Give In to Me”, „D.S.” oraz „Morphine”.

Swoje pierwsze lata życia Slash spędził w Wielkiej Brytanii, aby potem przeprowadzić się wraz z rodziną do Los Angeles. Pierwszą gitarę otrzymał już w młodości. Była to hiszpańska gitara jednostrunowa, ale młody Saul szybko nauczył się na niej grać. Duży wpływ na jego muzyczny rozwój mieli Jimi Hendrix, Aerosmith, Led Zeppelin, Queen, Eric Clapton oraz The Rolling Stones. Nie ukończył szkoły i wkrótce dołączył do zespołu Guns N’ Roses, który dał mu międzynarodową popularność.

Wspólnie z Guns N’ Roses stworzył wiele wyjątkowych piosenek, w tym takie jak „November Rain”, czy „Welcome to the Jungle”, które dzisiaj uznawane są za klasykę hard rocka. W 1996 roku drogi Guns N’ Roses i Slasha rozeszły się.

Slash angażował się wcześniej również w inne projekty, między innymi w 1994 roku stworzył zespół Slash’s Snakepit. Także powołał Slash's Blues Ball, z którym odbył kilka tras koncertowych, ale zespół ten nie wydał żadnej płyty.

Od 2002 roku Slash gra w swoim zespole Velvet Revolver. Razem ze Slashem do zespołu należą Matt Sorum (były perkusista Guns N’ Roses), Duff McKagan (były basista Guns N’ Roses) i Dave Kushner (były gitarzysta Wasted Youth).

Dyskografia:

Appetite for Destruction (1987) razem z Guns N’ Roses
G N’ R Lies (1988) razem z Guns N’ Roses
Use Your Illusion I (1991) razem z Guns N’ Roses
Use Your Illusion II (1991) razem z Guns N’ Roses
The Spaghetti Incident? (1993) razem z Guns N’ Roses
It's Five O'Clock Somewhere (1995) razem z Slash’s Snakepit
Ain't Life Grand (2000) razem z Slash’s Snakepit
Contraband (2004) razem z Velvet Revolver
Libertad (2007) razem z Velvet Revolver
Slash (2010) album solowy
Apocalyptic Love (2012) album solowy
World on Fire (2014) album solowy

Posłuchaj Slasha w Tuba.FM!

Jeżeli również jesteś fanem muzyki tworzonej przez Slasha, nasze radio internetowe Tuba.FM to najlepsze miejsce, aby posłuchać jego utworów zarówno ze starszych, jak i nowszych albumów. Zacznij już teraz!

slash

Najczęściej czytane