Jay-Z

Jay-Z

Jay-Z jest jednym z najbardziej popularnych amerykańskich raperów, który był wielokrotnie nagradzany nagrodami Grammy. Na jego koncie znajduje się kilkanaście płyt, ale również znany jest on ze współpracy z innymi artystami, między innymi z Beyonce, która jest jego żoną. Gdy chcesz posłuchać Jay-Z, w tej stacji radiowej mamy dla ciebie wszystko, czego potrzebujesz!


Tuba.FM to jedyne w swoim rodzaju radio internetowe, w którym znajdziesz stacje poświęcone poszczególnym artystom. Jeżeli przepadasz za Jay-Z, jesteś w dobrym miejscu. Tylko tutaj przez całą dobę możesz słuchać muzyki tego twórcy – zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę. Po prostu włączasz swoją ulubioną stację i słuchasz tam, gdzie chcesz – to takie proste.

Jay-Z – kariera muzyczna

Jay-Z, a właściwie Shawn Corey Carter urodził się 4 grudnia 1968 roku w Nowym Jorku, a dokładnie na Brooklynie. Wychowywany był tylko przez matkę. Od małego interesował się muzyką i pisał teksty do piosenek. Uczęszczał do George Westinghouse Career and Technical Education High School, gdzie poznał raperów takich jak Busta Rhymes oraz Notorius B.I.G.

Pierwsza płyta Jay-Z została wydana w 1996 roku – to „Reasonable Doubt”, która obecnie uznawana jest za klasykę gatunku muzyki rap. Kolejne albumy także sprzedawały się dobrze i przyniosły raperowi duży rozgłos. Na jego krążkach oraz koncertach możemy usłyszeć wielu innych popularnych artystów, między innymi to Kanye West, Eminem, Lenny Kravitz, czy Rihanna. Razem z Beyonce nagrał popularny utwór „Crazy in Love”, a potem dwa kolejne „Déj? Vu” i „Upgrade U”.

Jay-Z jest również przedsiębiorcą osiągającym duże sukcesy. Założył marki odzieżowe takie jak Rocawear i Damon Dash, jest też współwłaścicielem sieci barów portowych The 40/40 Club. Ponadto jest jednym z dyrektorów marki Budweiser Select oraz ma udziały w drużynie NBA Brooklyn Nets. W 2014 roku Jay-Z kupił markę Armand de Brignac, która zajmuje się produkcją szampana.

Dyskografia Jay-Z:

Reasonable Doubt (1996)
In My Lifetime, Vol. 1 (1997)
Vol. 2... Hard Knock Life (1998)
Vol. 3... Life and Times of S. Carter (1999)
The Dynasty: Roc La Familia (2000)
The Blueprint (2001)
The Blueprint²: The Gift & The Curse (2002)
The Black Album (2003)
Kingdom Come (2006)
American Gangster (2007)
The Blueprint 3 (2009)
Magna Carta... Holy Grail (2013)
4:44 (2017)

Posłuchaj Jay-Z w radiu internetowym Tuba.FM!


Jeżeli również lubisz dobry amerykański rap, radio internetowe Tuba.FM ma dla ciebie najlepszą propozycję – jedyna w swoim rodzaju stacja radiowa „Jay-Z”, która została przygotowana z myślą o fanach Jay-Z. Nie musisz już dłużej szukać jego utworów w internecie – tutaj wszystkie z nich czekają na ciebie przez całą dobę. Po prostu włączasz nasze radio on-line i od razu możesz posłuchać swoich ulubionych artystów – bez żadnych dodatkowych kosztów.

Radio internetowe Tuba.FM działa na komputerze, smartfonie i na tablecie – wystarczy tylko dostęp do internetu, aby zacząć słuchać muzyki, która wciągnie cię na wiele długich godzin!

jay-z