David Bowie

David Bowie

Jedna z ikon muzyki – David Bowie to brytyjski piosenkarz, autor tekstów, kompozytor, producent muzyczny, multiinstrumentalista i aktor. W przemyśle muzycznym działał od 1962 roku. Od przeszło czterech dekad był główną postacią w muzyce popularnej, przede wszystkim znany był w latach siedemdziesiątych. Operował charakterystycznym barytonem, a także potrafił grać na trzynastu instrumentach. Znany był też ze swojej androginicznej urody, która stała się elementem jego wizerunku.


Jeżeli David Bowie również należy do twoich ulubionych artystów, ta stacja radiowa w Tuba.FM jest przeznaczona specjalnie dla ciebie. Tylko tutaj możesz słuchać jego muzyki przez 24 godziny na dobę na swoim komputerze, smartfonie albo tablecie. Dzięki temu David Bowie będzie zawsze przy tobie!

David Bowie – kariera muzyczna

David Bowie urodził się 8 stycznia 1947 w Londynie, zmarł 10 stycznia 2016 w Nowym Jorku. Swoją pierwszą płytę wydał w 1967 roku. Przeszedł do historii jako artysta rockowy, który sprzedał ponad 140 milionów płyt na całym świecie, jako innowator muzyczny, który dzięki swojemu eklektyzmowi zjednał sobie fanów na całym świecie. Swój ostatni album wydał w 2016 roku, niedługo przed swoją śmiercią.

Był również aktorem. Zagrał między innymi w filmie Nicolasa Roega „The Man Who Fell to Earth”, także w filmie Martina Scorsese „Ostatnie kuszenie Chrystusa” o serialu „Twin Peaks” Davida Lyncha.

Wśród najbardziej popularnych utworów Davida Bowiego znalazły się między innymi „Let’s Dance”, „Space Oddity”, „Heores”, „Lazarus”, „Absolute Beginners”, „China Girl”, „Under Pressure” z Queen, „This Is Not America” z Pat Metheny Group, „Ziggy Stardust” czy „Ashes to Ashes”, aby wspomnieć tylko o niektórych z nich.

David Bowie – dyskografia:

David Bowie (1967)
The Man Who Sold the World (1970)
Hunky Dory (1971)
The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)
Space Oddity (1972)
Aladdin Sane (1973)
Pin Ups (1973)
Diamond Dogs (1974)
Young Americans (1975)
Station to Station (1976)
Changesonebowie (1976)
Low (1977)
Heroes (1977)
Lodger (1979)
Scary Monsters (1980)
Let's Dance (1983)
Tonight (1984)
Never Let Me Down (1987)
All Saints (1993)
Black Tie White Noise (1993)
The Buddha of Suburbia (1993)
Outside – The Nathan Adler Diaries: A Hyper Cycle (1995)
Outside (1995)
Earthling (1997)
Hours (1999)
All Saints (2001)
Heathen (2002)
Reality (2003)
The Next Day (2013)
Blackstar (2016)

Posłuchaj największych hitów Davida Bowiego w radiu internetowym Tuba.FM!

Jeżeli jednym z twoich ulubionych piosenkarzy jest również David Bowie, ta stacja radiowa w Tuba.FM jest przeznaczona specjalnie dla ciebie. Tylko tutaj przez całą dobę możesz słuchać największych hitów tego legendarnego już artysty.

Tuba.FM jest dostępna na twoim komputerze, smartfonie oraz tablecie – dobrą muzykę możesz mieć ze sobą niezależnie od tego, gdzie teraz jesteś. Po prostu włącz nasze radio i wybierz swoją ulubioną stację radiową już teraz!

david bowie